Novosti

Povelja je zasluženo pripala ovom Društvu koje slavi 110. obljetnicu, i to za izuzetna postignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture

Poveljom Hrvatskog sabora kulture na Svečanoj skupštini, održanoj u srijedu, 14. studenog 2018. u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, nagrađeno je Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo "Zoranić". Povelja je zasluženo pripala ovom Društvu koje slavi 110. obljetnicu, i to za izuzetna postignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture. U ime Hrvatskog sabora kulturu Povelju je "Zoraniću" uručila Ivana Čirjak, zamjenica člana Skupštine HSK-a. Svečana skupština započela je, kako i dolikuje, pjesmom i to izvođenjem neslužbene himne Društva - skladbom "Petar Zoranić", autora Jakova Gotovca na tekst Tina Ujevića, a Mješovitom pjevačkom zboru, pod ravnanjem Tomislava Košte, pridružili su se i nekadašnji članovi Zbora.

Skupština je priređena upravo povodom rođendana ovog zadarskog glazbenog dragulja koje je tijekom godina postalo institucija ne samo u gradskim i županijskim okvirima, već i izvan. Tom se prigodom Društvo zahvalilo institucijama koje su pomagale i pomažu rad "Zoranića", prije svega Gradu Zadru, bez čije podrške ne bi mogao djelovati i postizati rezultate. U ime Grada zahvalnicu je primio gradonačelnik Zadra Branko Dukić, a svečanosti su nazočili i zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać, kao i Dina Bušić, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra. U ime Županije zahvalnicu je primio zamjenik župana Šime Mršić, dok je izaslanik ministrice kulture RH dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, bio Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru. Društvo se također zahvalilo i Narodnom muzeju Zadar i ravnateljici Renati Peroš na svesrdnoj podršci, kao i Koncertom uredu Zadar. Hrvatski sabor kulture kao krovna organizacija amaterskog stvaralaštva nagradila je i članove "Zoranića" za uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture. Brončanim, srebrnim i zlatnim diplomama nagrađeni su članovi Zbora za svoj aktivan rad i doprinos, a posebnim, dijamantnim diplomama nagrađeni su Milan Miočić Stošić, Davorka Mezić i Jadranka Gospić za više od 40 godina aktivnog djelovanja u "Zoraniću". No, ova skupština nije kraj proslave velikog jubileja. Naime, u utorak, 20. studenog u 20 sati Zbor će u katedrali sv. Stošije održati veliki obljetnički koncert na koji su svi pozvani.