Novosti

Rujan je vrijeme kada se s ljetne stanke vraćaju i članovi Hrvatskog pjevačko glazbenog društva "Zoranić" i kreću s redovitim zborskim probama i pripremama za nadolazeće nastupe.

U pjevačkoj sezoni 2023./2024. Zborom će ravnati i novi voditelj. Naime, nakon sedam godina, od dirigiranja "Zoranićem" oprostio se prof. Tomislav Košta. Dirigentsku je dužnost preuzela prof. Branka Višić Karavida, ravnateljica Glazbene škole "Blagoja Berse" i diplomirani dirigent. Dakle, ovo je prvi put u 115 godina dugoj povijesti "Zoranića" da dirigentsku palicu preuzima – žena, te je stoga ovo povijesni trenutak za Društvo.

Društvo "Zoranić" neizmjerno je zahvalno na predanom trudu i radu prof. Košte u proteklih sedam godina tijekom kojih su zabilježili mnogobrojne uspješne nastupe kao i osvojili brojne nagrade na zborskim natjecanjima. Posljednji takav uspjeh dogodio se u svibnju na Međunarodnom natjecanju zborova u Zadru gdje je "Zoranić" osvojio drugu nagradu.

Sinoć je na prvoj ovosezonskoj probi održana i službena primopredaja dirigentske dužnosti, a tom prigodom prof. Košta je kazao:
"Nakon sedam godina provedenih na mjestu dirigenta "Zoranića", osjećam ponos i zahvalnost. Ponos na sve postignuto, nekad vidljivo, nekad manje vidljivo. Intenzivne i često puta naporne probe, nastupi, koncerti, putovanja, nagrade…, puno truda u traženju pravih nota, ali i puno sreće nakon uspješnih nastupa. Zahvalan sam na prilici koju sam imao jer je rad s najstarijim zadarskim zborom uvijek bio izuzetna čast, ali i velika obveza. Zahvalan sam svim pjevačima koji su zajedno sa mnom neumorno tragali za radostima zborskog muziciranja. Od "Zoranića" se teško oprostiti, zato to i ne namjeravam. Zdušno ću pratiti rad zbora te i dalje ostati podrška u rastu i napretku našeg "Zoranića"."

Oduševljenje pozivom da bude dirigentica "Zoranića" nije krila ni prof. Višić Karavida.
"Angažman u “Zoraniću” za mene je velika čast i odgovornost, radi se o ansamblu sa 115–godišnjom tradicijom, kulturnom simbolu našega grada. Nadam se da ću uspjeti nastaviti tradiciju svojih prethodnika u očuvanju i njegovanju visokih standarda zborskog pjevanja – kazala je nova dirigentica “Zoranića” koja je odmah prionula i na rad."

Naime, obzirom da “Zoranić” ove godine slavi i veliku obljetnicu, svi su ovogodišnji programi usmjereni u tom pravcu, pa su stoga pred pjevačima i novom dirigenticom novi izazovi priprema programa za nastupe koji slijede.

Također, uskoro će se održati i audicija za nove članove za sve dionice o čemu ćemo pravodobno informirati sve zainteresirane.